16.1.07

INDICADORS DEMOGRÀFICS I SÒCIO-ECONÒMICS


-Taxa de natalitat: nombre de nens nascuts per cada mil habitants, en un any. Es calcula dividint el nombre de nascuts entre la població total, i el resultat es multiplica per mil.
-Taxa de mortalitat: nombre de persones mortes per cada mil habitants, en un any. Es calcula dividint el nombre de morts entre la població total, i el resultat es multiplica per mil.
-Creixement natural o vegetatiu: és la diferència entre les taxes de natalitat i mortalitat, o entre el nombre de nascuts i el de morts.
-Taxa de mortalitat infantil: és el nombre de nens morts abans de fer 1 any, per cada mil nens nascuts vius. Es calcula dividint el nombre de nens nascuts vius però morts abans de complir 1 any, entre el nombre total de naixements, i el resultat es multiplica per 1000. Si aquest és superior a 40 %, es tracta d' un país subdesenvolupat.
-Esperança de vida: nombre d’anys que viuria, com a mitjana, un nen nascut en un any, suposant que l’índex de mortalitat i les condicions de vida d’aquell any es mantinguessin constants durant tota la seva vida.
-Taxa de fecunditat (o índex sintètic de fecunditat): promig de fills que una dona tindria si visqués fins a la fi de la seva edat reproductiva i tingués fills d'acord a la taxa de fertilitat per a cada grup d'edat. Es calcula dividint el total de fills de les dones entre 15-49 anys d’un país, entre el nombre de dones entre 15-49 anys, i es multiplica per 35 (o per 1000?).
-Taxa de fecunditat per edats (o taxa específica de fecunditat): promig de fills nascuts vius per dona, per grups d’edat. Es calcula dividint el total de fills de les dones entre 15-20 anys (p.ex.) d’un país, entre el nombre de dones entre 15-20 anys, i es multiplica per 1000.
-Taxa d’envelliment: percentatge de persones majors de 65 anys sobre el total de la població. Es calcula multiplicant per 100 el nombre de persones amb més de 65 anys, i el resultat es divideix entre la població total. Es diu que una població està envellida quan la població major de 65 anys supera el 12%.
-Taxa de joventut: percentatge de persones entre 0 i 14 anys sobre el total de la població. La població jove es multiplica per 100, i es divideix entre la població total. Es diu que una població és jove quan aquesta taxa és superior al 33%.
-Índex d’envelliment: relació entre el nombre de persones velles i el de persones de 0 a 14 anys. Es calcula dividint la població de 65 anys o més entre la de menys de 14 anys.
-Taxa de dependència: mesura la relació entre la població adulta i la constituïda pels vells i els joves. Es calcula dividint el nombre de persones no actives entre el nombre de les actives, i s'expressa en %.
-Taxa d'atur: és el percentatge d'aturats respecte al total de població activa. Es calcula dividint la població aturada entre la població activa, i multiplicant el resultat per 100.
-Taxa d'activitat: indica la proporció de població activa sobre el total de la població. Es calcula dividint la població activa entre la població total, i multiplicant el resultat per 100. S'expressa en %.
-Taxa d'ocupació: és la relació entre les persones que treballen i la població major de 16 anys. Es calcula dividint el nombre de persones ocupades entre el de majors de 16 anys, i multiplicant el resultant per 100. S'expressa en %.